Quantcast
Channel: IT4Fans - te ajută să te miști în IT! » pc
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Samsung: următoarea generație de procesoare ARM va fi impresionantă

$
0
0

În timp ce procesoarele unor smartphone-uri din oferta curentă sunt capabile să ruleze la 1GHz (fiind anunțate câteva modele care vor rula la 1,2GHz), calea dezvoltării pe care o iau procesoarele mobile este similară cu cea a suratelor mai mari din PC-uri și laptop-uri, respectiv multi-core.

Orion Nebula

Samsung a anunțat de curând detaliile următoarei generații de procesoare (ce va purta numele de cod Orion) destinată gadgeturilor care va încorpora două nuclee (core-uri) cu frecvența de tact de 1GHz, pe aceeași platformă ARM Cortex A9. Producătorul coreean spune că aceste chipseturi sunt destinate pentru aplicațiile care necesită performanțe ridicate și consum redus de energie, inclusiv tablete, netbook-uri și smartphone-uri.

„Consumatorii solicită o experiență web deplină fără a face compromisuri atunci când sunt pe drum. Având în vedere acest trend, designerii dispozitivelor mobile au nevoie de un o platformă care să furnizeze o superbă performanță multimedia, putere mare de procesare și o lățime îmbelșugată a benzii de memorie. Noul procesor dual-core de la Samsung este special proiectat să îndeplinească aceste cerințe stringente de performanță asigurând în același timp o durată lungă a bateriei” – afirmă Dojun rhee, vicepreședinte Marketing, System LSI Division, Samsung Electronics.

Fiind proiectată folosind tehnologia „low energy” Samsung pe 45 nanometri, Orion are o pereche de core-uri ARM Cortex A9 la 1GHz, fiecare fiind echipat cu 32KB memorie pentru instrucțiuni și 32KB memorie cache pentru date. Samsung a mai inclus 1MB memorie cache L2 pentru a optimiza performanța de procesare și de a asigura „comutarea rapidă într-un mediu multi-tasking”.

Am avut recent o discuție pe tema utilității procesoarelor multi-core în domeniul mobilelor cu Bursucul, el fiind de părere că un procesor mobil dual-core nu e mare scofală, mai ales că avem „din astea, multi-core” de câțiva ani în laptopuri. Desigur că avem chiar și quad-core dar procesoarele din laptopuri sunt mult prea mari și „flămânde” pentru standardele mobile. Cine vrea să-și lege bateria laptop-ului de telefon? Chipseturile destinate pieței mobilelor sunt prin definiție constrânse la mărimi infime și un consum ultra-redus de energie. Tocmai ăsta este motivul pentru care Intel a cumpărat producătorul german de chipseturi mobile Infineon, modelele actuale ale propriei platforme mobile, Moorestown, neputând concura cu ceea ce produce în prezent Qualcomm sau ARM (deși se zvonește că următoarea generație de procesoarea Moorestown va face liniște în zonă).

Presiunea care apasă pe umerii lui Samsung a crescut odată cu anunțurile făcute de Qualcomm și  Texas Instruments prin care acestea detaliau propriile modele dual-core destinate mobilelor. Chiar și LG și-a anunțat intenția de a începe integrarea campionului dual-core Tegra 2, produs de către NVidia în propriile smartphone-uri. Deci trebuie să fie la mijloc ceva mai mult decât procesoare multi-core.

Samsung se mândrește cu faptul că interfața memoriei și arhitectura bus a platformei Orion va suporta aplicații media care lucreaza cu fluxuri mari de date, inclusiv redare video Full HD și jocuri ultra-rapide 3D de acțiune.

Encoderul/Decodorul platformei Orion va fi capabil să înregistreze și să redea clipuri video în rezoluție Full HD (1080p). Procesorul grafic (GPU-ul) este de asemenea pus pe steroizi, Orion putând să livreze o performanță grafică de 5 ori mai mare decât cea a procesoarelor din generația anterioară produse de către Samsung. Având în vedere că generația curentă (Hummingbird) de la Samsung are cel mai bun GPU de pe piața smartphone-urilor cu Power SGX 540, împătimiții acestor gadget-uri așteaptă cu sufletul la gură să vadă cât de bun va fi Orion la acest capitol.

Orion mai este înzestrat cu un controler nativ care poate furniza în același timp semnale video distincte către 2 ecrane montate pe dispozitiv și către un al treilea ecran extern cum ar un televizor sau un monitor printr-o interfață HDMI 1,3a.

Big Sister - triple imagine

Aceasta este de fapt adevărata bijuterie a platformei Orion: puterea imensă de procesare video. Răspunzătoarea pentru această performanță este într-o anumită măsură procesarea multi-core: procesorele mobile cu un singur nucleu nu prea pot manipula video Full HD (1080p). Orion în schimb poate (la fel și Tegra). Iar acel controler nativ care permite redarea simultană a 3 semnale video distincte complimentează modul de lucru multi-tasking într-o schemă care implică mai multe monitoare.

Cu alte cuvinte, este posibil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să nu mai avem nevoie deloc de calculatoare, laptop-uri sau netbook-uri ci doar de un mouse și o tastatură care se conectează prin bluetooth și câteva monitoare – de partea de procesare a informațiilor și a semnalelor video ocupându-se propriul smartphone.

În plus un receptor GPS este încorporat în acest procesor. Orion este proiectat pentru a suporta package-on-package (POP) prin stivuirea memoriei cu avantajul reducerii amprentei pe placa unde este montat.

Integratorii care vor dori să folosească acest chipset (și vor fi o grămadă, cu siguranță) vor putea alege dintr-o gamă largă de opțiuni de stocare a datelor: NAND flash, moviNAND, SSD sau HDD furnizând atât interfețe SATA cât și eMMC precum și opțiuni de memorie inclusiv cele low-power LPDDR2 ori DDR3.

Noua platformă va fi disponibilă în ultimul trimestru 2010 doar pentru anumiți clienți selectați iar producția în masă va începe în prima jumătate a lui 2011.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Latest Images

Trending Articles